Hwida Al Aayek werkt toe naar praktijkverklaring dankzij Werkcafé en leermeester

In het bruisende hart van Gouda, bij Café de Barbier en ontmoetingsplek De Walvis, wordt er met liefde gekookt. Niet alleen in de keuken, maar ook aan een toekomst. Hwida Al Aayek (54) kwam in 2016 vanuit Syrië naar Nederland en werkt inmiddels met veel plezier in de horeca. Dankzij het Werkcafé en het Leerwerkloket in Midden-Holland is zij begonnen met het behalen van een praktijkverklaring in de keuken: een erkende stap naar duurzame inzetbaarheid.

Van twijfel naar trots
“Vertrouwen had ik eerlijk gezegd niet dat iemand me aan een fijne baan kon helpen,” vertelt Hwida over haar eerste contact met het Werkcafé. “Maar ik bleef vertrouwen houden. Na het eerste gesprek voelde ik: dit komt goed.” En dat kwam het. José Boekestijn, adviseur van het leerwerkloket, herinnert zich het eerste contact met Hwida via de e-mail.. “Ze bracht haar enthousiasme voor koken meteen over en haar vraag om erkenning van haar ervaring raakte me. Ze hield altijd zelf de regie: ze bezocht open dagen, sprak met docenten en kwam terug met haar bevindingen. We hebben samen gezocht naar wat wél kan.”

Geen diploma, maar een praktijkverklaring
Een volledige mbo-opleiding bleek nu geen reële optie, maar dankzij haar ervaring in de keuken ontstond er een alternatieve route: de praktijkverklaring. Een praktijkverklaring is een erkend bewijs van wat iemand kan, op basis van onderdelen uit een mbo-opleiding. Anders dan bij een volledig diploma, draait het hierbij niet om de hele opleiding met alle vakken, maar om de werkprocessen die iemand in de praktijk beheerst. Jose: “Haar werkgever en leermeester stonden meteen achter dit idee. Inmiddels is er een overeenkomst tussen Hwida, haar werkgever en mboRijnland. Ze wordt op de werkvloer beoordeeld op vaardigheden als mise en place, snijtechnieken en hygiëne. Wat ze laat zien, komt letterlijk op papier.”

Van vrijwilligerswerk naar vaste baan
In Syrië werkte Hwida niet buitenshuis. In Nederland begon ze met nagellakken als hobby, maar haar hart bleek in de keuken te liggen. “Zeven jaar geleden ben ik als vrijwilliger gaan koken bij De Walvis. Nu kook ik daar elke maandag. Gister hadden we bijna zeventig mensen te eten”, lacht ze trots. Daarnaast werkt ze twintig uur per week bij de Barbier in Gouda. “Ik maak daar graag de Barbierplank, maar ik kan alles koken wat mensen willen eten. Ik stop er liefde in.”

Social media
Hwida bruist van de plannen. “Misschien wil ik nog wel een deel van niveau drie doen. En ik wil graag nóg meer gerechten leren koken.” Ondertussen deelt ze haar culinaire creaties via de sociale media van De Walvis en De Barbier. “Je vindt mijn foto’s op Instagram en Facebook. Koken is mijn passie: ik hou ervan om mensen blij te maken met eten. Als ik kook, geef ik iets van mezelf mee en dat proef je.”

Een warme plek voor een eerste stap
Volgens José is Hwida een mooi voorbeeld van wat het Werkcafé voor mensen kan betekenen: “Mensen die zelf een beweging willen maken, hoe klein ook, maar soms niet weten welke kant ze op willen in hun loopbaan. Dan is het fijn als er een plek is waar je terecht kunt, gewoon voor een open gesprek. Jong of ouder: kom eens langs. We luisteren, denken mee, en je krijgt altijd een eerlijk antwoord.” Hwida knikt instemmend. “Ik hou van mensen. Koken is voor mij een manier om verbinding te maken. Als ik iets maak in de keuken, doe ik dat met mijn hart – en mensen voelen dat.”

Op zoek naar personeel of een nieuwe kans?
Ben je op zoek naar personeel of juist naar werk, scholing of loopbaanadvies? Het Werkcafé Midden-Holland is er voor iedereen. Je vindt ons elke week in Gouda en maandelijks in de regio. Loop gerust binnen voor een goed gesprek. En goede koffie! www.werkcafemiddenholland.nl