Anton Schonewille: Van partyservice medewerker naar personal trainer

Anton Schonewille (33), personal trainer Bij Anton, was vorig jaar nog allround medewerker bij 2Rent4you Partyservice in Bodegraven. Door de coronamaatregelen was er geen werk meer. Na ruim een half jaar gedwongen thuiszitten, gooide de inwoner uit Waddinxveen het roer om. Lees zijn inspirerende van werk-naar-werk-verhaal.

“Mijn neef Andy en zijn vrouw Sandra zijn de oprichters van het bedrijf waar ik werkte. Zij hebben sinds 2003 een succesvolle organisatie voor feesten, evenementen en losse verhuur opgebouwd. Het bedrijf is een begrip in de wijde omgeving. In 2020 werkten er vier personeelsleden en diverse inhuurkrachten. Het ging goed, tot in maart 2020 corona roet in het eten gooide.

“Na de eerste coronabesmettingen in maart en de persconferentie die daarop volgde, wisten we dat het foute boel was. Met pijn in het hart moesten Andy en Sandra de tent sluiten, hun personeel ontslaan en met zijn tweetjes verder gaan.
Zelf was ik net uit de schuldsanering en had alles weer voor elkaar. Daarom kwam mijn ontslag als een enorme klap. De eerste drie maanden zat ik met mijn handen in het haar. Ik had ervaring in de horeca en sport, juist de getroffen sectoren waar geen werk in te vinden was! Gelukkig kon ik een beroep doen op een uitkering bij het UWV. Mijn adviseur stimuleerde mij om in actie te komen. Zij gaf me een schop onder mijn kont, bleef me bellen, gaf tips en handvatten. Eerlijk, deze stok achter de deur had ik nodig. Ik heb gesolliciteerd, sites bezocht over opleidingen en banen.

De lockdown duurde voort. Mensen hadden behoefte aan beweging. Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik training wilde geven. Vroeger heb ik op een sportschool gewerkt en buiten bootcamps gegeven. Het begon te kriebelen en ik begon voorzichtig met een buitentraining voor twee personen. Het was zo gaaf. Mijn oude droom kwam uit! Mensen waren enthousiast, de vraag groeide. Mijn vader gaf mij het zetje. Dus ik dacht: Ik ga ervoor! In januari 2021 heb ik mijn bedrijf ‘Bij Anton’ als zzp-er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Om te beginnen hoefde ik niet veel te investeren. Andy stelde zijn loods beschikbaar om training te geven. Mijn trainingen gaan om conditie en lichaamsgewicht.

Ga niet bij de pakken neerzitten! Ook al lijkt het nog zo donker, er is altijd licht.

Het klinkt raar, maar de donkere tijd heeft me zeker iets gebracht: zelfvertrouwen. Ik heb doorgezet en er staat nu iets. Lesgeven is echt mijn ding. Ik word er zo gelukkig van. De toekomst zie ik rooskleurig. Ik hoop binnen een jaar een eigen ruimte te hebben. En binnen 5 jaar een draaiende sportschool met sport- en lifestyleprogramma’s. Bij een eventuele nieuwe lockdown ga ik buiten les geven. Ik spreid mijn risico door als zzp-er sportlessen te geven en daarnaast ben ik inzetbaar bij evenementen.”

Doe het zelf. En doe iets wat bij je past, dan gaat ’t als vanzelf.

RMT Midden-Holland is er ook voor jou

Het Regionaal Mobiliteitsteam Midden-Holland (RMT) deelt inspiratieverhalen van mensen die ondanks de coronacrisis op een andere manier aan het werk zijn gegaan of gebleven. Ben jij werknemer, werkgever, ondernemer of starter in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk of Krimpenerwaard? Dreig je door de coronacrisis je baan te verliezen of ben je genoodzaakt te stoppen met je bedrijf? Kan je begeleiding gebruiken bij het vinden van ander of nieuw werk? Of heb je een (om)scholingsvraag? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag van werk naar werk.