Tommie Christiaan: Van zanger naar zingende tuinman

Tommie Christiaan (35) woont met zijn gezin ruim een jaar in Waddinxveen. Hij is als zanger bekend van musicals en televisie. In 2017 zong hij in de Beste Zangers, speelde in 2018 de rol van Jezus in The Passion en won Dancing on Ice begin 2020. In datzelfde jaar zou Tommie met Sjors van der Panne op theatertournee gaan onder de titel: Mannen huilen niet. Maar in maart trof ook hem de crisis: corona! Theaters moesten dicht. Tommie en zijn verloofde Jamie, beiden zzp-er in het artiestenlandschap, zaten van de een op andere dag zonder werk.

“In het begin dacht ik dat de crisis wel over zou waaien. Ik deed een beroep op de TOZO-regeling bij de gemeente Waddinxveen. We waren blij met deze overheidssteun, maar omdat het inkomen van Jamie ook wegviel, was dit niet voldoende. We teerden in op ons spaargeld en ik wilde gewoon weer geld gaan verdienen. Ik heb een affectie met groen en ben wel handig. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken, gegoogeld op hoveniersbedrijven in de regio en 20 mails gestuurd als ‘compleet ongecertifeerd, maar zeer gemotiveerd hovenier’, haha.

Bij Wijsman Hoveniers in Bleiswijk vond ik een goede match. Zij zitten in het hogere segment. De eigenaar was eerlijk: “Dat je deze stap neemt, vind ik bewonderingswaardig,” zei hij, “maar als je twee linkerhanden hebt, schop ik je na één week eruit.” Nou, ik zit er nog hoor. In het begin was ik de kruiwagenjongen met zand en cement. Daarna leerde ik tegelzagen, schuttingen en overkappingen zetten.

Inmiddels heb ik alle facetten van het hoveniersvak al een keer aangeraakt. Supertof werk is het. Ik werk vijf dagen in de week buiten. Dat is goed voor mijn weerstand, het geeft structuur in mijn leven en een vast inkomen. In de hoveniersbranche is de vraag enorm gestegen. De mensen bleven door corona thuis en besteedden hun geld aan de tuin. We hebben zeker tot volgend jaar aanvragen liggen en zitten nu met een personeelstekort. Dus, heb je een leuke werkspirit en ben je bereid om elke dag half 6 je bed uit te komen, vieze handen te krijgen en half 5 bekaf thuis te komen? Solliciteer!

Als mens kan je veel meer dan je denkt. Je moet er wel effort en discipline in stoppen.

Mijn tip? Maak jezelf nuttig. Je kan thuis op de bank gaan zitten, van alles roepen over de overheid, maar daar kan ik niet zoveel mee. Als mens kan je veel meer dan je denkt. Je moet er wel effort en discipline in stoppen. Toen ik in het begin werkte als tuinverzorger, zeiden mensen: “Wat sneu dat je dit moet doen”. Maar ik zie dat niet zo. Ik maak mooie dingen, verdien geld en ben juist blij dat ik dit kan doen!

De crisis heeft mij inzichten gegeven. Ik ben het artiestenvak gaan waarderen, ik mis het publiek, ik mis het performen. Aan de andere kant leefde ik als artiest onregelmatig. Door mijn hovenierswerk heb ik structuur en regelmaat gekregen. Dat doet mij goed. Ik heb besloten om het artiestenvak te blijven combineren met hovenierswerk. Ik blijf zzp-er voor zowel optredens als tuinverzorger.

Lijfspreuk? Nee die heb ik niet. Ik leef altijd in het moment. Ik zie wel waar de wind me heenvoert.”

RMT Midden-Holland is er ook voor jou

Het Regionaal Mobiliteitsteam Midden-Holland (RMT) deelt verhalen van mensen die ondanks de coronacrisis op een andere manier aan het werk wisten te gaan of blijven. Ben jij werknemer, werkgever, ondernemer of starter in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven Reeuwijk of Krimpenerwaard? Dreig je door de coronacrisis je baan te verliezen of ben je genoodzaakt te stoppen met je bedrijf? Kan je begeleiding gebruiken bij het vinden van ander of nieuw werk? Of heb je een (om)scholingsvraag? Onze RMT-adviseurs helpen je graag van werk naar werk.