Freek Pijnacker: van loondienst naar eigen baas

Jarenlang werkte Freek met plezier in de sportbranche. Toen zijn functie kwam te vervallen, besloot hij het roer om te gooien naar wat hem opnieuw gelukkig zou maken. En dat bleek vrijheid.

“Soms is een dal nodig om een piek te bereiken. Al vaker had ik me voorgenomen met een coach te praten over mijn carrière. Nu werd ik min of meer gedwongen. Samen met de coach wilde ik antwoorden krijgen op vragen die langer bij me leefden: Wie ben ik? Wat wil ik doen? Waar word ik blij van?

“Ze nam meteen op.”

Het was UWV die me wees op het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT). Op dat moment had ik al een beroepsinteressetest gedaan en verschillende banen onderzocht. Maar duidelijk was het nog niet. Op de website van het RMT zag ik de uitspraak van loopbaancoach Tessa Muller: ‘Graag help ik jou verder op weg om werk te gaan doen waar je energie van krijgt en waar je echt gelukkig van wordt!’ Ik belde haar en ze nam meteen op.

Huiswerk

Afwachten kon niet; Tessa gaf me direct huiswerk. Te beginnen met de ‘levenslijn’. Wat waren opvallende pieken in mijn leven? En wat waren de dalen? Toen realiseerde ik me dat je pas kunt weten wat succes is als je ook weet wat falen is. Er ontstond een acceptatie: oké, ik zit in een dal. De enige weg is nu omhoog.

Ik kreeg weer nieuwe energie, vond m’n drive terug. Samen gingen we richting nieuwe keuzes, die bij elke stap wat concreter werden. Zo ontdekte ik dat ik in bepaalde situaties moeite heb met keuzes maken. Ik ben dan erg voorzichtig en denk na over alle mogelijke scenario’s voor ik een knoop doorhak.

“Ik sta nu zelf aan het roer.”

Maar de belangrijkste knoop heb ik inmiddels doorgehakt: ik werk niet meer in loondienst. Dat is nogal een ommekeer: ik sta nu zelf aan het roer. En wel van Freek Maakt. Formeel gezien is dat een klusbedrijf, maar die naam dekt niet helemaal de lading. Ik werk voornamelijk als facility manager of huismeester; een rol waarin ik word uitgedaagd om oplossingen te vinden. De overige tijd gebruik ik om kleinere klussen op te pakken.

Zeker als huismeester leek het me handig meer kennis te hebben van elektrotechniek. Via het RMT kon ik de basisopleiding in de utiliteitsbouw (Elektrotechniek-woningbouw) bij Vakwijs Opleidingen vergoed krijgen. Die heb ik inmiddels afgerond, en ik merk dat ik veel sneller kan schakelen met een professional als er problemen zijn.

Eyeopener

Ik ben nu één kwartaal onderweg en werk al meer uren dan verwacht. De belangrijkste eyeopener voor mij was nog wel dat ik vrijheid kennelijk heel belangrijk vind. Mijn andere kernwaarden zijn passie, innovativiteit en creativiteit. Ik heb mezelf dus echt beter leren kennen.

“Ik heb mezelf dus echt beter leren kennen.”

Hoe ik mijn toekomst zie, is een moeilijke vraag; het kan nog alle kanten op. Ik houd veel open, wil kansen kunnen grijpen. Ik heb nu een format gecreëerd waarin dat kan. De grootste verandering is in elk geval een stukje ownership: ik ben zélf verantwoordelijk voor geluk en succes.

Ga!

Of ik het RMT zou aanraden? Zeker! Als je zelf al goed weet wat je wilt, heb je zo’n traject misschien niet nodig. Maar als je een carrièreswitch moet maken en het moeilijk vindt om een keuze te maken, als je jezelf nog niet goed kent: ga! Een coach kan je helpen. Ik had met Tessa een goede match. Dat is belangrijk, want je moet je wel openstellen. Maar ík ben enorm geholpen. Dat gun ik iedereen!”