Coaching gaf Yvette het kleine maar nodige duwtje

Yvette Vos is 32 jaar oud wanneer haar contract niet wordt verlengd. Ze ziet het als een kans om haar lang gekoesterde droom waar te maken, maar ze blijft twijfelen. Haar perfectionisme staat haar in de weg en ze is bang de verkeerde keuze te maken. Met de hulp van een coach vanuit het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) Midden-Holland weet ze uiteindelijk vol overtuiging een nieuwe weg in te slaan.

“Van kleins af aan droomde ik al van werken met kinderen of dieren. Echter, werd dat van huis uit dat niet gestimuleerd. Ik heb eerst 11 jaar als salarisadministrateur gewerkt en daarna twee jaar als tandartsassistente, maar ik voelde mij niet op mijn plek”, vertelt Yvette. Wanneer haar contract niet verlengd wordt, ziet ze haar kans schoon. Maar ook dan is dat een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Yvette: “Ik had net een kindje gekregen, had constant twijfels of dit echt mijn weg was en vond het lastig om concrete acties te ondernemen.” Zo verwijst het UWV haar door naar het RMT Midden-Holland.

Bevestiging

Na een telefonische intake, zoekt Yvette een loopbaancoach uit die haar aanspreekt: “Nancy sprong er voor mij uit, omdat ze het gevoel begreep dat je het altijd goed moet doen. De gesprekken voelden veilig en persoonlijk en tegelijk stelde ze heel gerichte vragen, zoals ‘Waar word je écht enthousiast van?’.” Yvette vertelt over haar droom om met kinderen te werken en Nancy ziet hoe ze straalt als ze daarover praat. “Binnen no time kreeg ik bevestiging op wat ik altijd al onderhuids voelde, maar waar ik nooit naar durfde te luisteren. Het was het kleine, maar broodnodige duwtje in een nieuwe richting”, aldus Yvette

Stap voor stap

Het doel staat vast: Yvette wil gespecialiseerd pedagogisch medewerker worden. Nu komt het aan op acties ondernemen. Onder begeleiding van Nancy begint ze zich te oriënteren door ten eerste een gesprek aan te gaan met haar dochters kinderopvang. Vervolgens loopt Yvette een dag mee bij twee organisaties. “Die stappen zijn niet alleen op professioneel vlak, maar ook persoonlijk vlak heel belangrijk geweest voor mijn proces. Ik vond het erg spannend en moest een drempel over. Nancy koppelde steeds concrete acties aan mijn doel en sprak tegelijkertijd het vertrouwen uit in mijn keuzes. Het gaf de nodige stok achter de deur.”

Het eind van de start

Na de meeloopdagen gaat Yvette gericht op zoek naar een opleiding en werkorganisatie die passen bij haar situatie. Ze kiest voor de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang bij Variva Edu Academy. Deze opleiding is vergoed vanuit het UWV. Inmiddels is ze een aantal weken bezig met de opleiding en werkt ze daarnaast bij een kinderopvang. Yvette: “Het is nog heel nieuw, maar ik heb het al enorm naar mijn zin. Ik sta echt te popelen om aan de gang te gaan.” Tegen anderen in een soortgelijke situatie wil ze adviseren om juist je kwetsbaarheid te tonen: “Sta overal voor open en luister vooral naar wat anderen je willen aanreiken. De ander kan bevestigen wat je misschien al weet, maar waar je niet naar durft te luisteren. Alleen als jij je openstelt, haal je er echt wat uit.”

Heb jij ook vragen over werk of (om)scholing? Neem contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen je graag.

*Nancy is intussen niet meer werkzaam bij het RMT Midden-Holland