Een baan met zingeving: Afifa Chouchane werd gecertificeerd NT2 docent

Na het behalen van haar Master in Kunst en Geschiedenis in Tunesië werkte Afifa Chouchane met veel plezier in haar vaderland als kunstdocent. 4 jaar geleden is ze naar Nederland gekomen en heeft ze alles op alles gezet om in Nederland haar droombaan te vinden. De adviseurs in het Werkcafé Midden-Holland hebben Afifa hierbij geholpen.

Nederlandse taal

Afifa: “Het was alsof ik weer vanaf nul moest beginnen. Zonder de Nederlandse taal te beheersen kon ik niks.” Al snel ging Afifa hard aan de slag om de Nederlandse taal te leren. Ze volgde lessen en deed vrijwilligerswerk bij Museum Gouda, Atelier De Zwaan en buurtcentrum de Walvis om zich de taal eigen te maken. Ze slaagde voor haar Nt2 examen, het landelijke taalexamen voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Afifa ervoer zelf hoe belangrijk het is om de taal te kunnen spreken en merkte dat ze daar graag iets in wilt betekenen voor andere anderstaligen.

Werkcafé

In 2022 bezocht Afifa het Werkcafé en ontmoette Sabrina van der Hoek, adviseur bij het WSP Midden-Holland. Afifa: “Ik had via via over het Werkcafé gehoord en dacht ik ga gewoon eens langs. Zonder hoge verwachtingen deed ik mijn verhaal. Sabrina bleef doorvragen over wat mijn droombaan zou zijn en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik was op zoek naar een baan met zingeving en het leek mij zo mooi om zelf als Nt2-docent aan de slag te gaan. Ik ging er absoluut niet vanuit dat dit ook werkelijkheid zou kunnen worden.”. Sabrina verwees Afifa door naar het RMT Midden-Holland en zo kwam ze in goede handen terecht bij adviseur Cornelia Schütt.

Opleiding en stage

Cornelia: “Afifa haar achtergrond in combinatie met haar doelgerichtheid maakte dat ik dacht dat Afifa de Nt2-opleiding tot docent wel aan kon. Samen zochten we naar een geschikte opleider en werkgever, want ze moest gelijk stage lopen.” Vanuit Hogeschool Rotterdam moest Afifa eerst een toelatingsexamen doen om te kijken of haar Nederlands goed genoeg is. Dat was het en in februari 2023 mocht Afifa starten met haar studie. Eén jaar later mogen we haar feliciteren! Afifa is gecertificeerd Nt2-docent met lesbevoegdheid, heeft een betaalde baan én is erg blij met deze ontwikkelingen.

Taal, kunst en cultuur

Afifa zit echter niet stil en zou graag het leren van de Nederlandse taal willen combineren met kunst en cultuur: “Als eindopdracht voor de Nt2-opleiding tot docent heb ik taalles gegeven en mijn cursisten meegenomen voor een rondleiding in het Mauritshuis. Daarna mochten de cursisten zelf aan de slag met stilleven. Door de taal te combineren met kunst gaat het leven en merk je dat mensen zich de taal makkelijker eigen maken. Voor in de toekomst zie ik mooie kansen om kunst en cultuur te verweven met taalles.”.

Dankbaar

“Of ik het Werkcafé zou aanraden? Ja! Ik ben erg dankbaar. Ik voelde mij vanaf het begin erg serieus genomen en de adviseurs vragen goed door naar wat je wilt. Ik had niet verwacht dat ik op deze manier mijn droom zou bereiken. De adviseurs van het Werkcafé doen heel goed hun werk. Ze geloven in de mensen en geven je de kans om een leuke baan in Nederland te vinden.”

Heb jij ook vragen over werk of (om)scholing? Neem contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen je graag.